Familia Toneli

Carmen Trică – Cozonac pufos

Carmen Trică – Cozonac pufos

Secretul unui cozonac perfect?
➡️multă dragoste pentru cei pentru care îl prepari
➡️făină de calitate, cernută
➡️lapte/unt gras
➡️ouă de calitate

Eu am folosit ouă Toneli Kids, marca @familiatoneli ➡️
🥚Acestea sunt bogate în vitamina B12 și sunt sursă de Vitamina A și Omega 3.
Sunt provenite de la găini crescute la sol, cu acces în aer liber și hrănite doar cu cereale nemodificate genetic.

Ingrediente:

Aluat:
🔹600 g făină tip 000
🔹300 ml lapte călduț (3,5 % grăsime)
🔹80 g unt topit (82% grăsime)
🔹25 g drojdie proaspătă
🔹1 lingură zahăr (sau după preferințe)
🔹1 ou + 1 gălbenuș
🔹coaja de la o portocală netratată
🔹un praf de sare

Umplutura:
🔹120 g nucă măcinată
🔹100 g stafide (hidratate)
🔹50 g carob
🔹4 linguri miere pline
🔹aproximativ 30-50 ml lapte

Pentru uns:
🔹1 gălbenuș
🔹1 lingură lapte
🔹semințe de mac

Mod de preparare:

Am dizolvat drojdia proaspătă în laptele călduț în care am pus 1 lingură de zahăr și 2 linguri făină. Am amestecat și am lăsat 5-10’.
Am adăugat apoi coaja de portocală, oul, gălbenușul, untul topit și răcit, sarea, am amestecat și la final treptat, am incorporat făina pe care am cernut-o (punem cât cuprinde). Am început să frământ timp de aproximativ 10 minute (aici mai adăugați făina dacă e nevoie pentru a forma un aluat nelipicios, dar ușor elastic).
Am lăsat la crescut până și-a dublat volumul.

Între timp am pregătit umplutura: am amestecat nuca, carobul, mierea și am diluat cu puțin lapte (puneți cât e necesar ca să iasă o umplutură ce se poate întinde).

Am împărțit aluatul în 2. Am întins fiecare parte până am obținut un dreptunghi; am pus umplutura pe fiecare și am pus stafidele (am pus stafidele doar într-un rulou); am rulat strâns începând cu partea lungă.
Am împletit apoi părțile și le-am lipit bine la capete.
Am lăsat cozonacul să crească 15’ și l-am uns cu gălbenuș amestecat cu o lingură de lapte.
Am presărat mac și l-am băgat la cuptor la 180 grade pt aproximativ 50 minute (să se rumeneasca ca în poză).

Se lasă în tavă 5-10 minute și apoi se scoate pe un grătar.

Rețeta video: https://www.instagram.com/p/Cq5X71WoPR8/