Familia Toneli

Corina Ureche – Cremă de zahăr ars

Corina Ureche – Cremă de zahăr ars

Cremă de zahăr ars cu mere și biscuiți. Da, ați citit bine: cu mere și biscuiți. Practic avem tort de mere unde blatul pufos de pandișpan este înlocuit de biscuiți. Vă promit că iese un desert superb!


Ouăle din gama “La curte” de la @familiatoneli au făcut și de această dată o treabă excelentă. Sunt ouă free range, provenite de la găini care au acces la aer, iarbă și soare 16 ore pe zi. Fericire maximă!
De curând am vizitat fermele Toneli și le-am văzut pe fetele harnice cu ochii mei.

Ingrediente pentru cremă:
– 800 ml lapte
– 6 ouă
– 100g zahăr
– 2 mere curățate și tăiate cuburi mărunte
– 1 lingură extract vanilie sau semințele de la o păstaie de vanilie
– Un vârf de cuțit sare
– biscuiți digestivi (doar digestivi, nu am testat rețeta cu altfel de biscuiți)

Ingrediente pentru caramel:

  • 120g zahăr

Mod de preparare:

Pentru început am caramelizat zahărul (cele 120g) într-o cratiță cu diametrul de 20cm și înălțimea 7cm. Caramelizarea se face la foc foarte mic până cristalele zahărului sunt topite și avem un caramel maroniu. Atenție mare sa nu se ardă!
Caramelul se întinde pe pereții cratiței cu mișcări rotative ale acesteia. Musai folosim mănuși sau prosoape, cratița este foarte fierbinte. Dăm deoparte până pregătim crema.
Tot acum pornim și cuptorul la 175°C (căldură sus-jos, fără ventilație).
Mixăm pentru 4-5 minute ouăle cu zahărul (100g), vanilia și sarea. Am turnat laptele în fir subțire amestecând mereu.
Am turnat crema în cratiță peste caramel. Am pus merele și un strat de biscuiți digestivi.
Am pus cratița într-o tavă mai mare în care am turnat apă rece până la jumătatea cratiței.
Am dat la cuptor pentru 60 de minute și tot la 15 minute am adăugat puțină apă rece în apa din tavă, astfel încât acesta să nu înceapă să fiarbă. Dacă fierbe, cremă nu va avea această textură fină, ci va fi cu găurele, buretoasă.
După coacere am lăsat crema să se răcească în cratiță, apoi am pus cratița (cu tot cu cremă) în frigider. Vă recomand să o lăsați la rece peste noapte sau minimum 3-4 ore. După răcire am răsturnat crema pe un platou.
Enjoy și poftă bună!

Rețetă video: https://www.instagram.com/p/Cy0_VzEI9uR/