Familia Toneli

Georgiana Murășan (Baking Adventure) – Pavlova (brăduț festiv)

Ingrediente bezea:

 • 5 albușuri medii
 • 230 g zahăr alb fin
 • 15 ml zeamă lămâie (2-3 lingurițe)
 • 1 linguriță extract vanilie
 • 2 lingurițe amidon de porumb (17g)

Ingrediente cremă vanilie:

 • 100 g mascarpone
 • 200 ml frișcă lichidă
 • 200 ml lapte gras 3,8%
 • 2 gălbenușuri
 • 70 g zahăr alb
 • 15 g amidon de porumb
 • 10 g făină
 • 30 g unt gras (minim 80% grăsime)
 • 1/2 păstaie vanilie
 • zmeură proaspătă – aproximativ 250-300g (sau orice combinație de fructe proaspete: căpșuni, fructe de pădure, kiwi, mentă proaspătă)

Mod de preparare:

(1) Punem ouăle în bolul de la mixer și începem să le batem la viteză medie. Recomand să curățați bine bolul și să îl ștergeți cu un șervețel îmbibat în zeamă de lămâie sau oțet pentru a îndepărta orice urmă de grăsime și a obține astfel o bezea perfectă.

(2) Când albușurile devin spumoase (dar nu perfect bătute), începem să adăugăm zahărul. Zahărul se adaugă treptat, lingură cu lingură și se așteaptă să se încorporeze bine înainte de adăugarea următoarei linguri.

Notă:

* Este foarte important să procedați astfel astfel încât să obtineți bezeaua perfectă pentru pavlova. Țineți mereu mixerul la viteză medie până încorporați tot zahărul.

* Nu trebuie să suprabateți bezeaua, însă trebuie să vă asigurați că zahărul s-a omogenizat în bezea. Pentru asta recomand să luați puțină bezea între degete și să o frecați puțin. Dacă simțiți granule de zahăr mai trebuie să o bateți puțin.

(3) După ce bezeaua este gata punem zeama de lămâie, vanilia și amidonul și le încorporăm cu telul sau la viteză mică pentru maxim 10 secunde.

Notă:

* amdionul ne ajută să obținem textura aceea ca de marshmallow pe care ne-o dorim în centrul pavlovei.

(4) Preîncălzim cuptorul la 130C cu ventilație.

Cu ajutorul unui cerc – inel forăam 7 cercuri de bezea (diametru de: 16 cm, 13 cm, 11 cm, 9 cm, 7 cm, 5 cm, 3 cm) pe care le coacem la 120C pntru 1 oră și 15 minute.

Punem bezeaua pe hârtie și îi dăm formă rotundă de dimensiunea cercului desenat. Nivelăm frumos marginea sau îi creăm model cu ajutorul unei spatule, iar în centru formăm o mică adâncitură, unde vom pune practic după coacere crema de vanilie.

Notă:

* Dacă vă rămâne bezea formați mini pavlova în colțurile tăvii.

(5) După ce pavlova s-a copt oprim cuptorul și lăsăm bezeaua să se răcească complet fără să deschidem ușa cuptorului. Eu am lăsat peste noapte.

(6) Când bezeaua s-a răcit pregătim crema de vanilie.

 1. Zahărul se amestecă cu amidonul, făina și semințele de vanilie într-un vas antiaderent. Se adaugă apoi gălbenușurile împreună cu puțin lapte (50-100ml) și se omogenizează bine. Se adaugă restul din cantitatea de lapte și se pune pe foc mediu.
 2. Se amestecă constant astfel încât să nu se lipească și să nu facă cocoloașe, până când se îngroașă de consistența unei budinci. Se ia de pe foc și se adaugă untul și se amestecă până se topește și se încorporează în cremă uniform.
 3. Punem crema de vanilie fierbinte într-un bol curat și acoperim cu folie de plastic direct peste cremă astfel încât să nu facă crustă.

Lăsăm crema să se răcească complet la temperatura camerei. Nu trebuie să fie deloc călduță, ci rece.

(7) Când crema de vanilie s-a răcit (durează câteva ore) scoatem și mascarponele de la frigider și îl lăsăm 15 minute la temperatura camerei.

Crema de vanilie o mutăm într-un bol încăpător sau în vasul de la robotul de bucătărie și cu paleta la viteză mică batem ușor crema pentru a deveni fină și omogenă (tinde să se întărească ca o budincă cât se răcește).

Frișca lichidă se bate, apoi se adaugă mascarponele și crema de vanilie și se incorporează bine pentru a nu face cocoloașe (care pot fi ulterior salvate dacă trecem crema printr-o sită).

Notă:

* aveți grijă să nu adăugați și zerul care este la fundul cutiei de mascarpone.

(8) Cu o spatulă dezlipim ușor bezeaua de hârtia de copt și o punem pe un platou. Punem crema în mijloc, decorăm cu fructe proaspete, mentă și pudrăm cu zahăr.

Notă:

* Bezeaua mai crapă la transfer, când punem crema (din cauza greutății), deci nu vă îngrijorați, se mai întâmplă.

* Pavlova este recomandat să fie servită în primele 24h, fiindcă apoi se va înmuia din cauza cremei.

Happy baking!