Pentru că suntem în plin sezon, trebuie să profităm de fructe proaspete și aromate, precum prunele. Ce aduce nou această rețetă, este faptul că aluatul este cu brânza, nu din cartofi, cum se fac găluștele clasice.
Ingrediente aluat (aproximativ 12 bucăți mari):
• ️2 ouă
• ️600 g brânză de vaci
• ️80 g griș
• ️40 g făină
• ️coaja rasă de la o lămâie BIO
Pentru umplut:
• ️12-15 prune mici (prunele le las întregi, deoarece dacă le tai iese multă zeamă și se poate strica aluatul)
Pentru decor:
• ️1-2 linguri de miere
• ️100 g fistic
• ️40 g fulgi de ovăz
• ️50 g pesmet (eu am avut făcut de mine din pâine uscată, fără sare)
• ️nucă de cocos sau orice nuci aveți prin casă
Mod de preparare:
1) Am amestecat într-un bol toate ingredientele pentru aluat. A ieșit un aluat care putea fi modelat, fără a se lipi pe mâini. L-am băgat în frigider pentru 30 de minute.
2) Am amestecat într-un blender fisticul, fulgii de ovăz și pesmetul, apoi le-am rumenit puțin într-o tigaie (fără ulei sau unt).
3) Am pus la fiert apa și între timp am modelat găluștele. Pentru a putea modela bine aluatul, am băgat constant mâinile în făină. Am acoperit prunele întregi cu acest aluat și am format bile, pe care le-am fiert 15-17 minute în apă clocotită.
4) Când găluștele au fiert, le-am scos din apă, le-am scurs bine și le-am uns cu miere pe toate părțile, apoi le-am introdus în amestecul de fistic cu ovăz și pesmet și le-am învelit în fulgi de cocos.
Rețeta video: