Familia Toneli

Ioana Rădulescu – Prăjitură Tosca (varianta light)

Ioana Rădulescu – Prăjitură Tosca (varianta light)

Ingrediente:

  • Cremă de vanilie

⭐️8 gălbenușuri

⭐️2-3 linguri de pastă de curmale (curmalele schimbă culoarea, se poate folosi sirop de agave pentru o culoare clasică galbenă)

⭐️600 ml lapte

⭐️80 g amidon

⭐️200 g unt

⭐️un vârf de cuțit de praf de vanilie

⭐️un praf de sare

⭐️puțin lapte sau puțină smântână pentru frișca neîndulcită

  • Blat

⭐️10 albușuri

⭐️100 g făină

⭐️2-3 linguri de sirop de agave, miere sau orice alt îndulcitor

⭐️150 g mac

⭐️O linguriță de praf de copt

⭐️un praf de sare

  • Ciocolată de casă (fără fierbere)

⭐️250 lapte praf integral

⭐️50 g cacao

⭐️100 g zahăr pudra (am folosit zahăr de cocos)

⭐️un vârf de cuțit de pudră de vanilie

⭐️200 g lapte cu min 3,5 % grăsime

Mod de preparare:

Crema de vanilie:

Am mixat gălbenușurile cu praf de sare, am adăugat și pasta de curmale și am amestecat până au devenit cremoase. Am adăugat amidonul, amestecând cu mixerul. Am înlocuit mixerul cu un tel și am adăugat treptat laptele. Apoi am pus pe foc mediu până s-a închegat, am acoperit cu folie alimentară și am lăsat să se răcească la temperatura camerei. Am mixat untul moale cu mixerul, apoi am adăugat din crema de vanilie peste unt. A rezultat o cremă prea tare, așa că am adăugat puțină frișcă lichidă, până a ajuns la consistența dorită.

Blat:

Am amestecat făina cu praful de copt și am lăsat-o de-o parte. Am bătut albușurile cu un praf de sare, am adăugat și îndulcitorul și am bătut până am obținut o bezea lucioasă și tare. Am adăugat macul și am amestecat tot cu mixerul.

Am incorporat făina și am amestecat cu mișcări ample de sus în jos . Am pus compoziția într-o tavă unsă de 25×35 la 180 de grade pentru 25 de minute.

Ciocolată de casă:

Am amestecat toate ingredientele uscate: lapte praf, cacao, zahăr pudră și pudra de vanilie, cât să se incorporeze. Într-un alt bol am adăugat laptele lichid și peste el am început să adaug treptat ingredientele uscate. Am amestecat până s-a făcut ca o cremă care se putea întinde sau pune în forme.

Pentru a monta prajitura- peste blatul cu mac am adăugat cremă de vanilie, apoi am adăugat un strat de biscuiți fără zahăr pe care i-am înmuiat în cacao cu lapte, apoi am adăugat ciocolata de casă și am nivelat-o. Se păstrează în frigider până se întărește ciocolata.

Rețeta video: https://www.instagram.com/p/Cm7GXrEJqz0/

https://www.instagram.com/p/Cm7GXrEJqz0/