Familia Toneli

Ioana Rădulescu – Velvet cake

Ingrediente:

  • Blat

⭐️100 g făină albă (preferabil de tip 000)

⭐️100 g zahăr de cocos (sau zahăr de mesteacăn)

⭐️½ linguriță de cacao

⭐️½ linguriță praf de copt

⭐️puțină sare

⭐️1 lingură de praf de sfeclă roșie + 1 linguriță de praf de sfeclă roșie

⭐️un gălbenuș de ou Toneli Kids (la temperatura camerei)

⭐️90 ml ulei de sâmburi de struguri (sau alt ulei)

⭐️60 ml lapte bătut la temperatura camerei

⭐️½ linguri de oțet de mere

⭐️un vârf de cuțit de pudră de vanilie

⭐️2 albușuri de ou la temperatura camerei

  • Cremă:

⭐️250 g de mascarpone

⭐️250 g frișcă neîndulcită

⭐️80-100 g de miere (mai multă sau mai puțină, după gust)

⭐️300 g cremă de brânză cu smântână (Philadelphia)

⭐️un vârf de sare

⭐️praf de vanilie (opțional)

Mod de preparare:

  • Blat:

1. Am încălzit cuptorul la 180ºC și am pregătit un cerc de tort cu diametrul de 16 cm (se pune foaie de copt în interior).

2. Am amestecat ingredientele uscate într-un bol: făina, zahărul de cocos (pe care l-am făcut pudră într-un mixer, dar este opțional), cacao, pudra de copt, sare, pudra de vanilie și o lingură de pudră de sfeclă roșie. Le-am amestecat bine și le-am pus de-o parte.

3. Într-un alt bol am adăugat gălbenușul, uleiul, oțetul și laptele bătut și am amestecat bine.

4. Am bătut spumă albușurile la viteză maximă până s-au întărit. Am adăugat și lingurița de pudră de sfeclă roșie rămasă și am pus de-o parte.

5. Am adăugat jumătate din ingredientele uscate peste cele umede și le-am combinat. Apoi am adăugat și cealaltă jumătate a ingredientelor uscate și le-am amestecat, până a dispărut făina și am obținut un aluat cremos.

6. Am început să adaug albușurile bătute peste aluatul de mai sus (câte două linguri pe rând). Am incorporat cu mișcări ușoare, de sus în jos, până am incorporat tot albușul.

7. Am pus compoziția în cercul de tort pregătit anterior și am copt blatul în jur de 29-32 de minute (sau până trece testul scobitorii). Am scos blatul din cuptor, după 5-7 minute l-am scos din cerc și l-am lăsat să se răcească complet.

  • Cremă:

1. Am bătut frișca lichidă aproxmativ un minut. Apoi am adăugat restul ingredientelor și am continuat să amestec cu mixerul, la viteză medie spre mare. Când s-a întărit, am oprit mixerul. Atenție să nu amestecați prea mult, că s-ar putea să se taie.

Asamblare tort:

⭐️fructe după preferințe

Când blatul s-a răcit, l-am tăiat în trei părți egale. (Se poate tăia și în două). Am pus pe fund puțină cremă pentru a fixa primul blat. Am așezat un blat, crema, alt blat, crema, alt blat, crema și apoi am decorat cu fructe proaspete.

Se poate servi imediat, este super moale deja blatul, însă îl puteți ține și în frigider și îl consumați când doriți.

Rețeta video: https://www.instagram.com/p/Cm4dx2RMpn5/