Familia Toneli

Laura Matac – Prăjitura cu nucă și cremă de vanilie

Laura Matac – Prăjitura cu nucă și cremă de vanilie

Un desert rapid și delicios care îmi aduce aminte de copilărie.

Ingrediente:
*Blat bezea cu nucă:

  • 5 albușuri
  • 150 grame zahăr
  • 150 grame nucă prăjită și măcinată
  • 1 vârf de linguriță amoniac stins cu zeamă de lămâie
  • 50 grame făină
  • zahăr vanilat

*Crema de vanilie:

  • 5 gălbenușuri
  • 125 grame zahăr
  • zahăr vanilat
  • 130 grame făină
  • un praf de sare
  • 750 ml lapte
  • 75 grame unt

Mod de preparare:

*Blat:

  1. Încălzește cuptorul la 180 C.
  2. Separă albușurile de gălbenuș. Lasă deoparte gălbenușurile, o să le folosești la cremă. Bate spumă albușurile împreună cu zahărul și zahărul vanilat.
  3. Pune într-un castronel amoniacul și 1 lingură zeamă de lămâie și amestecă.
  4. Când sunt foarte bine bătute, adaugă amoniacul stins cu zeama de lămâie, nuca mărunțită, făina și amestecă cu o spatulă de jos în sus (ca să nu se lase albușurile).
  5. Întinde compoziția într-o tavă mare de 30×40 cm, pe hârtie de copt.
  6. Coace blatul pentru prăjitură aproximativ 20 de minute sau până se colorează foarte puțin și dacă pui degetul pe blat nu rămâne compoziție pe deget.
  7. Lasă blatul să se răcească și taie-l în 4 părtți egale. Vei obține astfel patru foi dreptunghiulare mai mici.

*Cremă:

  1. Pune într-o cratiță gălbenușuile și amestecă-le cu un tel. Adaugă un praf de sare, zahărul și amestecă. Adaugă făina și laptele treptat cât să nu se facă cocoloașe.
  2. Pune cratița pe foc mic și amestecă continuu cu telul până se îngroașă. Când începe să se îngroașe amestecă viguros, chiar o poți lua puțin de pe foc, ca să poți să amesteci până nu mai are cocoloașe.
  3. Când este gata și o iei de pe foc, pune untul, amestecă până se topește.
  4. Lasă crema să se răcească. Pune o folie alimentară deasupra, chiar lipită de crema de vanilie, ca să nu facă crustă.

Montare prajitura:

Montează prăjitura într-o tavă mai mică. Pune prima foaie, cremă, iar foaie și tot așa până termini foile de prăjitura. Ultimul strat este unul de cremă.
Deasupra poți pune nuci caramelizate și mărunțite, glazură de ciocolată sau ciocolată rasă.

Rețeta video:

https://www.instagram.com/p/ChyuGw-jPCQ/