Budinca de tăiței cu brânză sau vargabeleș cum e denumirea lui originală. Un desert din Ardeal din tăiței, brânză, ouă și stafide, între două straturi de aluat de ștrudel sau foietaj.
Ingrediente:
- 200 g tăiței lați
- 700 ml lapte gras
- 400 g brânză de vaci grasă
- 2 linguri de smântână
- 3 ouă @familiatoneli
- Vanilie
- 180 g zahăr
- 70 g stafide
- 1 pachet de aluat de foietaj (sau de ștrudel)
Mod de preparare:
✔️Prima dată se hidratează stafidele în apă caldă, apoi se strecoară bine
✔️Laptele cu 50 g zahăr și vanilie se pune la fiert, iar când începe să dea în clocot se adaugă tăițeii. Se fierbe totul pe foc mic. Nu se strecoară tăițeii de lapte. Se lasă la răcit iar laptele se va absorbi
✔️Între timp, se separă ouăle. Albușurile se bat spumă, iar gălbenușurile se amestecă bine împreună cu brânza, smântâna și zahărul
✔️Se incorporează albușurile bătute spumă în compoziția de gălbenușuri și apoi se adaugă brânza. Se amestecă cu grijă, apoi se adaugă stafidele și tăițeii fierți și răcoriți
✔️Se întinde în foaie subțire aluatul de foietaj și se taie în 2 dreptunghiuri de dimensiunea tăvii
✔️Se așează primul strat de foietaj în tavă, se toarnă compoziția peste aluat, iar deasupra se așează al doilea strat de foietaj
✔️Se dă la cuptor la 180 grade, aproximativ 30 minute sau până e copt aluatul.
Se servește călduță cu zahăr pudră deasupra. ?
Ouăle folosite sunt din gama Toneli Kids de la @familiatoneli , ouă free range, de la găini crescute cu acces în aer liber, iar găinile sunt hrănite doar cu furaje cu cereale nemodificate genetic, de proveniență românească.
Rețeta video: https://www.instagram.com/p/C0g1RJDorgq/