Aluat Fraged – Ingrediente:
• 500 gr făină
• 280 gr unt 82% grăsime
• 200 gr zahăr pudră
• 4 gălbenușuri ouă (Ovital)
• 1 păstaie de vanilie
• 1 ou bătut pentru uns
Gem – Ingrediente:
• 500 gr fructe de pădure (zmeură, mure, căpșune)
• 150 gr zahăr brun
• 1/2 suc de lămâie + coajă
Mod de preparare:
• Tăiem untul în cubulețe mici și ținem la rece.
• Incorporăm făina cu ajutorul metodei „firimiturilor”. Când devine nisipos, ca un nisip umed, adăugăm în mijloc oul + sarea + vanilia. Lucrăm la mână până incorporăm! Nu excesiv ca să nu dezvoltăm glutenul!
• Dăm la rece sau folosim așa cum este, întinzându-l între 2 hârtii de copt sau pe un blat presărat cu făină. Întindem foaia de aproximatix 0,5 cm și punem în tavă. Tăiem excesul. Dăm la rece.
Asamblare:
• Punem gemul în tava cu aluat. Dăm la rece. Din aluatul rămas decupăm forme și fâșii pentru a decora tarta și decorăm pe toată suprafața. Dăm la rece.
• Ungem cu ou bătut. Preîncălzim cuptorul la 175 de grade și coacem pentru aproximativ 30 de minute sau până devine rumenă. O lăsăm la temperatura camerei cel puțin 6 ore înainte de servire.