Îl spargi în tigaie. Îl fierbi. Priceputele îl transformă în maioneze și prăjituri.
Știi de unde să-l iei, din raftul frigorific de supermarket.
Dar de unde vine în supermarket?
Aici e întreaga poveste a oului, pe care o vei citi în continuare.
Dacă fiecare bucureștean mănâncă un ou la trei zile, atunci e nevoie de 5-6 milioane de bucăți pe săptămână doar în Capitală. Marfă fragilă, perisabilă, musai să fie ieftină și sigură.
Nu se poate altfel să fie ouă suficiente pe raft, și bune, decât cu producție industrială, cu computere, electronică și roboți, (da, au apărut și roboții în sectorul avicol).
Pentru că îmi plac documentarele TV despre cum se fabrică mâncarea, am zis da la press trip-ul organizat de Familia Toneli (cel mai cunoscut brand de ouă de consum) și de partenerii săi tehnologici, Frisomat și Poultec.
De unde vine Toneli? De la Toni și Eli, doi antreprenori dintr-o familie de libanezi cu business vechi în România.
Indagra. Despre mâncare, deci puhoi de lume
Știi care e cel mai mare târg economic din România? N-am statistici, dar după aglomerație și numărul de standuri, pare să fie Indagra – târgul național de produse și echipamente agricole, la Romexpo.
Prima oprire a fost aici, dimineața. Tractoare și alte utilaje agricole sofisticate (ca să fii tractorist pe ultimele modele de tractoare, mai nou trebuie să te ducă mintea să selectezi pe computerul de bord diverse programe).
Cai, oi, găini, vaci de mare rasă, la care se strânsese lumea ca la extratereștri. Adulmeci pastrame și alte minuni alimentare eco, dis-de-dimineață, pe burta goală, în muzica săltăreață („Joacă, bade, nu sta ca un măturoi!”).
N-a fost timp de poze și de delectare, pentru că eram așteptați la standurile companiilor Frisomat și Poultec, unde ni s-a făcut documentarea tehnologică. V-am spus doar că oul e produs al ingineriei de top.