Familia Toneli

Roxana Boșca – Pască sărată

Azi vreau să vă arăt o rețetă tradițională din zona mea. Așa se face Pasca în zona Bârgăului, la granița dintre Ardeal și Moldova.


Ingrediente:
Blat:
•500 g de făină 000
•1 lg zahăr brun
•1 cub drojdie crudă (25 g)
•350 g apă călduță
•1 ou @familiatoneli
•50 g unt topit
•1 lingură plină de sare
•1 ou pt uns

Crema de brânză:
•500 g brânză grasă de vaci
•150 g brânză de burduf/caș (ras)
•2 ouă @familiatoneli
•150 g slănină (tăiată cubulețe)
•verdețuri după gust: cozi de ceapă, mărar, pătrunjel
•sare si piper după gust

Mod de preparare:
Începem prin a face aluatul:

•După modelul din video.
Aluatul se lasă la dospit pentru 30 de minute (sau până își dublează volumul).

•Între timp pregătește crema de brânză: amestecă într-un vas brânza de vaci, cu brânza de burduf și cu ouăle.

Eu recomand să folosești ouă La Curte de la @familiatoneli , de la găini crescute la sol cu acces în aer liber, care se bucură de soare, iarbă și aer curat pentru a produce ouă sănătoase și delicioase.

•După ce a dospit a rezultat un aluat de aprox. 1 kg

•550g am folosit pentru bază, l-am întins cu mâna și i-am dat formă de farfurie (mare, aprox 35 cm.)

•Aprox. 300 g am folosit pentru margine. L-am împărțit în 3 și am format prin răsucire 3 cordoane lungi de aprox. 90 cm.
Pe acestea le-am împletit în 3, le-am dat formă de cerc și le-am pus peste bază.

•120 g păstrăm pentru cruce. Împărțim în 3 corzi (60g fiecare), pe care le împletim in 3.
Împărțim împletitura în două, iar una din ele încă o dată la doi pentru cruce (vezi in video).

Moduri de asamblare îl găsești în video. Pune pasca la copt în cuptorul preîncălzit la 185 ° pentru 15 minute, iar apoi la 165 °C pentru încă 30 de minute.

Crede-mă merge de minune cu ouă fierte și drob!

Rețeta video: @roxana.bosca: https://www.instagram.com/roxana.bosca/